tisdag 17 augusti 2010

BLÅBÄRSSYLT OCH BULLAR



I söndags bestämde vi oss för att gå upp tidigt på måndagen och plocka blåbär. Var en jätte härlig morgon med strålande sol och klarblå himmel. Här var det ingen brist på blåbär, fanns i mängder! Vart man än vände sig så var det blått, blått, blått.
När vi kom tillbaks blev det till att koka blåbärssylt för att sedan göra blåbärsbullar. Det absolut bästa sylt receptet finns i kokboken "Tillfällen att njuta en liten smula" av Therese Wikström. Tror hemligheten är vaniljstången =)

RECEPT BLÅBÄRSSYLT
1 kg blåbär
750 g socker
1 vaniljstång
2 krm citronsyra

Koka de rensade bären tillsammans med sockret och vaniljstången till 106 grader. Tänk på att inte röra så sylten sockrar sig. Tillsätt citronsyran när sylten kokat klart. Häll upp sylten i burkar och skruva på locket direkt när sylten är varm. För att behålla ordentligt med vaniljsmak låt vaniljstången vara med i burken.

RECEPT BLÅBÄRSBULLAR
1 liter mjölk
250 g smör
5 ägg
250 g socker
ca 30 dl vetemjöl
50 g jäst
Till fyllningen
100 g smör
50 g blåbärssylt

Ta gärna ut smöret ur kylen kvällen innan så det är rumstempererat när du ska baka. Värm mjölken så den är fingervarm. Blanda alla ingredienser och arbeta degen långsamt tills den blir smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 min. Under tiden kan du blanda till fyllningen. Rör sylten och smöret tills den är lätt och luftig. Du behöver 4 satser fyllning till bulldegen.


TRANSLATION
We decided to get up early Monday morning to go out and collect bilberries. Here was no lack of bilberries, it was blue everywhere. No matter where you turned. When our hands were all blue and it started to look really creepy we decided to head back to make bilberry jam and bilberry rolls. The absolute best jam recipe you can find is in the cookbook “"Tillfällen att njuta en liten smula" written by Therese Wikström. I think the secret is the vanilla pod =)

RECIPE BILBERRY JAM
1 kilo bilberries
750 gram sugar
1 vanilla pod
1 milliliter citric acid

Boil the cleaned berries together with sugar and the vanilla pod up to 223º F. Add the citric acid. Pour the jam into clean containers and put the lid on right away. To keep as much vanilla taste as possible add the vanilla pod to the containers.

RECIPE BILBERRY ROLLS
1 liter milk
250 gram butter
5 eggs
250 gram sugar
30 deciliter flour
50 gram yeast
Filling:
100 gram butter
50 gram bilberry jam

Take out the butter from the fridge the night before you bake. It’s better then to melt the butter in the microwave right before. Heat the milk until it’s lukewarm. Mix all the ingredients and work the dough slowly. Let the dough yeast to double size, about 45 minutes. Mix the filling while you’re letting the dough yeast. Stir the butter and the jam until it’s light and fluffy. For all the rolls you’ll need to make 4 fillings.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar