måndag 16 augusti 2010

TOMAT PLOCK




Under Norrlandsturnén stannade vi till i Bollnäs hos Prinsens farmor och farfar. Fem minuter från deras hus låg en gård som erbjöd självplockning av ekologiskt odlade tomater, gurka och luktört. Vi passade på att plocka en rejäl kasse tomater. Vilket i sin tur ledde till dagens lunch: PASTA
Utgick från receptet "Pastasås på färska tomater" i kokboken "Under Valnötsträdet" av Anna och Fanny Bergenström och sen blev det viss modifikation.

RECEPT
2 schalottenlökar
3 hackade vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
1 kilo färska tomater
generöst med färsk basilika
1 dl torrt vitt vin
1 tsk salt
1 tsk socker
nymald svatrpeppar

Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs dem varsamt i olivoljan. Skär tomaterna i grova bitar. Häll i tomaterna och låt allt koka upp. Blanda i ordentligt med finskuren basilika. Slå på torrt vitt vin och smaksätt med salt, socker och lite nymald svartpeppar.
Låt såsen koka upp och koka under lock i 10 minuter, sedan 5-10 minuter utan lock så att vattnet kokar bort och såsen tjocknar. Rör om och smaka av. Bland sist ner lite mer strimlad basilika.


TRANSLATION
During our road trip in Norrland we stopped in Bollnäs where my prince’s grandparents live. Five minutes away from their house was a farm where you could buy and collect organic tomatoes, cucumber and sweetpea. We took the chance and bought a solid bag tomatoes.

RECIPE
2 shallots
3 garlic cloves
2-3 tablespoons olive oil
1 kilo fresh tomatoes
A lot of fresh basil
1 cup of white wine
1 teaspoon salt
1 teaspoon sugar
Fresh black pepper

Peel and chop the shallots and the garlic. Fizz them gently in olive oil. Chop the tomatoes and pour them in the pan. Add the clear-cut basil, white wine, salt, sugar and the black pepper. Let it boil with the lid on for 10 minutes and then without the lid for 5-10 minutes. Stir and try. Add some more fresh basil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar