onsdag 18 augusti 2010

BLÅ GROTTOR


Nu när det finns färska blåbär och extremt god blåbärssylt hemma blir man ju så sugen på att baka alla möjliga bakverk med blåbär i. Idag fick det bli blåbärsgrottor. Och det blev bokstavligt talat grottor! De sjönk ihop lite efter ett tag när jag tagit ut dem ur ugnen... Men vad gör väl de, de var hur goda som helst i alla fall! Receptet är än en gång från kokboken "Tillfällen att njuta en liten smula" av Therese Wikström.

RECEPT BLÅBÄRSGROTTOR
250 g smör
1 ½ dl socker
4 ½ dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 dl maizena

Sätt ugnen på 150ºC. Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt. Rör samman smör och socker till en lätt och luftig blandning. Blanda i mjöl, bakpulver och maizena, rör till en slät smet. Mjöla händerna och rulla smeten till bollar, som du lägger i formar. Gör hål i bollarna och fyll med fast sylt. Ställ formarna på en plåt och grädda itt i ugnen i ca 20 minuter. Se till att inte öppna ugnsluckan under de första 10 minuterna, då sjunker grottorna definitivt ihop. Jag öppnade ju inte ugnen på hela tiden förrän kakorna var klara men de sjönk ihop i alla fall efter att de stått och svalnat ett tag, vet inte vad som fick snett...


TRANSLATION
Now when we have fresh bilberries and extremely tasty bilberry jam at home I am excited to bake everything with bilberries. So today I made bilberry caves. And they look literally like caves! They nestled after I had taken them out of the oven. But they were exceptionally tasty anyway, the only thing that really matters =) The recipe is again from the book “Tllfällen att njuta en liten smula” written by Therese Wikström.

RECIPE BILBERRY CAVES
250 gram butter
1 ½ deciliter sugar
4 ½ deciliter flour
1 ½ tablespoon baking soda
1 deciliter Maizena

Turn on the oven to 302º F. Take out the butter from the fridge so it gets warmish. Whisk sugar and butter until it’s light and fluffy, about 3 minutes. Add flour, baking soda and Maizena, stir to an even mix. Take some flour on your hands and form the mix to small balls, which you put in tins. Make a hole in all the balls which you fill with dense jam. Put the tins in the oven for about 20 minutes. Do not open the oven door within the first 10 minutes then the caves will definitely sink in. Mine did that anyway some how after I had taken them out of the oven and let them cool for a while. Not sure about what went wrong…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar